Friday, 17 November 2017

8 Rekod Baru Tercipta, Skuad Rugbi Malaysia Kini Antara 5 Pasukan Terkuat Di Asia

COBRA Rugby Club (Malaysia)

Antara sukan yang boleh dikatakan mempunyai rekod cemerlang selain hoki dan badminton, ragbi turut berjaya mengharumkan nama negara di mata dunia. Walaupun tidak sepopular sukan nombor 1 Malaysia iaitu bola sepak, namun pencapaian yang dilakar oleh skuad rugbi jauh lebih gemilang berbanding sukan tersebut.

Misalnya, ketika seluruh tumpuan peminat terarah kepada perebutan ibu segala pingat ketika temasya Sukan SEA KL'17 dulu yang mana Malaysia tunduk kepada Thailand, skuad ragbi 7 sebelah negara pula cemerlang memungut emas kali pertama untuk acara tersebut.

Banyak lagi rekod dan pencapaian cemerlang skuad ragbi sebenarnya. Sebuah page yang dikenali sebagai Harimau Malaya telah menyenaraikan rekod-rekod yang pernah dicipta oleh skuad ragbi negara. Jom kita ikuti perkongsian mereka.

Cipta sejarah baru?

Sebenarnya, skuad ragbi negara telah mencipta banyak sejarah baru pada Mei 2017 lalu. Ini admin kongsikan.

FAKTA RAGBI ASIA

Tahukah anda bahawa;

1. Malaysia merupakan satu-satunya pasukan dari Asia Tenggara yang berjaya menjadi juara Divisyen-1 secara 2 tahun berturut-turut (2016 & 2017).

2. Pertama kali dalam sejarah kuasa ragbi Asia, Sri Lanka, mereka tewas kpd pasukan Asia Tenggara tanpa sebarang 'try' dan Malaysia merupakan pasukan Asia Tenggara pertama yang berjaya menghalangnya.

Malaysia 7s Rugby Team

Selain itu, terdapat fakta lain bahawa :

3. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia layak ke Asian Rugby Championship 2018 (Asian Tri-Nations 2018), kejohanan ragbi tahap tertinggi bagi 3 pasukan terkuat di benua Asia.

4. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia berjaya menempatkan diri di dalam kejohanan kelayakan Ragbi Piala Dunia (Piala Dunia 2019).

5. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia merekodkan kemenangan bersih 100% dalam sejarah penyertaan Kejohanan Ragbi Asia Divisyen-1.

6. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia berjaya menewaskan salah satu kuasa ragbi ASEAN, Filipina dengan score 40 - 8.

* 6 tahun dahulu, pada Kejohanan Ragbi Asia 2011 (Div-1), Malaysia 20 - 86 Filipina.

7. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia berjaya menembusi kelompok 50 pasukan ragbi terbaik dunia (WR-47).World Rugby Rangking link - https://www.worldrugby.org/rankings/mru?lang=en

8. Pertama kali dalam sejarah, Malaysia tersenarai di dalam 5 pasukan ragbi terkuat Asia.


Sumber : Harimau Malaya

0 comments

Post a Comment